TZOB Lideri Bayraktar: Yüksek sıcaklıklar bitkileri strese sokuyor
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yüksek sıcaklıkların tarımsal üretimi etkilediğini, bitkileri strese soktuğunu ve verimin düşmesine neden olduğunu belirtti.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, çok sıcak havaların tarımsal üretime etkilerini değerlendirdi.
İklim değişikliğinin beraberinde getirdiği sıcaklık artışlarının arttığını ifade eden Bayraktar, “Aşırı sıcaklıklar bitkileri gerginleştirir ve verimin düşmesine neden olur. Yağış miktarını ve güneşlenme süresini değiştiren yüksek sıcaklıklar, sulama suyu ihtiyacını artırır, sulama suyuna olan ihtiyacı artırır. en önemlisi insan sağlığını olumsuz etkilerler.Yüksek sıcaklıklar yabani otları artırırken bitkide hastalık ve zararlıların ortaya çıkmasına neden olur, dolayısıyla stres tarımsal emeğin maliyetini yükseltir ve süt üretimini artırırken hayvanlar hastalıklara yatkındır.” dedi.
Sıcaklıklar zeytinleri vurdu
Sıcaklıklardaki artışın ayçiçeği ve zeytin üretimine de yansıdığına işaret eden Bayraktar, bunun devam etmesi halinde birçok üründe kayıplar olabileceğini söyledi.
Trakya’nın ayçiçeği üretim alanlarının yüzde 40-45’ini oluşturduğuna işaret eden Bayraktar, “Üretim döneminde yağışların az olması nedeniyle yüksek sıcaklıkların ayçiçeği fabrikasını gerginliğe sokması nedeniyle verimde düşüş bekleniyor. Akdeniz Bölgesi’nde zeytin ağaçlarının sıcaklıktan etkilenmesi nedeniyle verimde düşüş bekleniyor.” dedi.
Açık alanda doğaya bağımlı olan tarımsal üretimin sıcaklık, yağış gibi faktörler nedeniyle iklim değişikliğinin sonuçlarından doğrudan etkilendiğini vurgulayan Bayraktar, iklim değişikliği ile birlikte doğal afetlerin daha yıkıcı boyutlara ulaştığını söyledi.
Düzensiz ekim ve yağışların hasat takvimini de etkilediğini belirten Bayraktar, düzensizliklerin tarımsal üretime ve üreticilerin karar alma süreçlerine yansıdığını anlattı.
Çiftçilerin iklim değişikliğine uyum sağlaması gerekiyor
Bayraktar, sulamada yapılan yanlışlara da değinerek şu değerlendirmede bulundu:
“Ülkemizde 2022-2023 döneminde tarımsal kuraklık yaşanmadı ancak yüksek sıcaklıklar tarımsal üretim için tehdit oluşturmaya devam ediyor. Uzmanlar, somut adımlar atılmazsa gelecekte doğa olaylarının etkisinin artacağı uyarısında bulunuyor. ve Sulanabilir alanlar sulamaya açılmalıdır.Bu nedenle çiftçilerimizin modern sulama tekniklerini kullanmaları teşvik edilmelidir.Değişen iklim ile birlikte eser deseninde meydana gelecek değişikliklere çiftçilerimizin ayak uydurması gerekmektedir.Konularla ilgili araştırmalar yapılmalıdır. iklim değişikliği ile hangi bölgede hangi eserin yetiştirilebileceği gibi.”