Ekonomi

TCMB Başkanı Erkan, Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısında konuştu: (1)

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2023 yılsonu enflasyon iddiasını yüzde 58’e yükselttiklerini, 2024 yılsonu tahminlerini ise yüzde 33 olarak güncellediklerini belirterek, enflasyonun yüzde 15’e gerileyeceğini öngördü. 2025’in sonunda.

Erkan, yılın üçüncü Enflasyon Raporu’nun tanıtımı için Merkez Bankası Genel Merkezi’nde düzenlediği bilgilendirme toplantısında, dış talebi özetleyen Küresel Büyüme Endeksi’nin 2023 yılı varsayımlarını yukarı yönlü, 2024 yılı için aşağı yönlü güncellediklerini söyledi. .

Erkan, bir önceki Enflasyon Raporu’ndan bu yana spot ve vadeli piyasalarda ham petrol fiyatlarının tahminleriyle uyumlu olduğunu belirterek, petrol fiyatlarına ilişkin varsayımlarının yatay seyrettiğini söyledi.

Erkan, emtia ve vadeli vadeli işlem piyasalarına yansıyan jeopolitik ve arz yönlü etkiler nedeniyle 2024 yılı ithalat fiyatı varsayımlarını yukarı yönlü güncellediklerini söyledi.

Arz yönlü sorunlar ve piyasa yapısındaki yetersizlikler nedeniyle yurt içi gıda fiyatlarında yükseliş eğiliminin devam ettiğini vurgulayan Erkan, son dönemde kırmızı et ve kırmızı etle temas eden işlenmiş gıda ürünlerinde önemli artışların görüldüğü bilgisini verdi.

Kırmızı etin yanı sıra arz koşullarından etkilenen sebze fiyatlarında da yüksek oranlı artışların gözlendiğine dikkat çeken Erkan, şunları kaydetti:

“Gıda enflasyonunun 2023’te yüzde 61,5’e, 2024’te yüzde 35’e ulaşacağı varsayımını iddialarımıza yansıttık. Bu çerçevede enflasyon patikamızda değerli bir güncelleme yaptık. 2023 yılsonu tahminimizi yükselttik. Enflasyon varsayımını yüzde 58 olarak belirledik. Yüzde 33 olarak güncelledik. 2025 sonunda enflasyonun yüzde 15’e gerileyeceğini varsayıyoruz. Talep patikamızdaki revizyon 2023 yıl sonu için 35,7 puan, 2024 yıl sonu için 24,2 puan oldu.”

Enflasyon tahminini etkileyen unsurlar

Erkan, tahminlerdeki bu değişikliklerin kaynaklarına ilişkin de şu değerlendirmede bulundu:

“Bir önceki rapor dönemine göre Türk lirası cinsinden ithalat fiyatlarındaki gelişmeler 2023 yılsonu enflasyon iddiamızı 7,5 puan, 2024 yılsonu enflasyon iddiamızı ise 8,3 puan yükseltti. Bu gelişme etkisi, varsayımlarımızı 2023 için 8,5 puan ve 2024 için 6 puan etkiledi. Ayrıca hanehalkına transferler, vergiler, fiyatlar ve yönetilen diğer fiyat ayarlamaları ekonomi Ekonomi politikalarındaki değişiklikler ise 2023 yılsonu enflasyon varsayımımızı 7,5 puan etkilerken, 2024 yılsonu enflasyon varsayımımızı 3,6 puan artırdı. İç talebin iddiamızdan daha güçlü olması, 2023 enflasyon iddiamızı 1,3 puan, 2024 yılsonu varsayımımızı ise 0,4 puan yukarı çekti. Son olarak, hasar yanlılığının etkisi ve hasar yaklaşımındaki değişikliğin etkisi, 2023 ve 2024 yıl sonu enflasyon varsayımlarımızı sırasıyla 10,9 ve 5,9 puan artırdı.

Erkan, tahmin yaklaşımı nedeniyle enflasyon patikasında gösterdikleri yukarı yönlü değişimin temel sebebinin bir önceki raporda sunulan patikada ara hedef olma vurgusu olduğunu ve mevcut projeksiyonların bu çerçevede oluşturulduğunu açıkladı. Merkez Bankası’nın teknik tahminleri ile değişen makroekonomik görünüm.

“Para politikası tepkimizi enflasyonun ana eğilimini düşürme odaklı veriyoruz”

Enflasyon tahminlerinin politika tepkilerini ve kümülatif etkilerini de içerdiğini vurgulayan Erkan, şunları kaydetti:

“Para politikası tepkimizi enflasyonun ana eğilimini düşürme odaklı veriyoruz. Enflasyonun ana eğilimini etkileyen nakit ve finansal koşulları yakından analiz ediyoruz. Politika faizini kademeli olarak artırırken makroihtiyati çerçevede yapılacak sadeleşme süreci hem piyasa mekanizmalarının işlerliğini artırmak ve piyasa faizlerinin enflasyon beklentileri doğrultusunda daha fazla şekillenmesine yardımcı olmak, ayrıca seçici kredi sıkılaştırması yoluyla enflasyonu hedefleyen dengeleyici adımlar atıyor ve atmaya devam edeceğiz. kur ve iç talep üzerinde aşırılık yaratmadan Türk lirası likiditesinin istikrarlı gelişimini sağlayacağını belirterek, “Lira tasarruf enstrümanlarını çeşitlendirecek ve sermaye piyasalarının derinleşmesini destekleyeceğiz. Merkez Bankası, inanç, istikrar ve şeffaflık ilkeleri doğrultusunda, tam uyum ve verilere dayalı kararlar alacaktır.”

Alacakları kararların enflasyon, piyasalar, mali ve finansal koşullar üzerindeki etkilerini sürekli ölçerek mali sıkılaştırma sürecini dinamik bir şekilde optimize edeceklerini bildiren Erkan, kademeli ve istikrarlı ilerleyişiyle hedeflerinin öngörülebilirlik ve beklentileri sabit tutmak olduğunu sözlerine ekledi.

??????(Devam edecek)

cay-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu